Mastiffernas atlet

Cane Corson är en mycket gammal ras och härstammar från romartiden.Det är en ras som ursprungligen kommer från Italien. På romartiden användes Corson till allehanda sysslor att tjäna människan, främst som gårds och vakthund men även vid jakt av högvilt, vilket passade rasen utmärkt med dess styrka och mod i kombination med den atletiska fysionomin.

Cane Corson är i dag en mycket lojal och familjekär ras. Den är mån om hela familjen och även de husdjur som ingår. Cane Corson är lyhörd och lättlärd, den ska vara stabil mentalt, vaksam, uppmärksam och med vaktinstinkt. Den är inte alltid förtjust i främlingar utan kan ignorera dessa. En Cane Corso får dock aldrig vara rädd eller osäker. Rasen behöver en god social miljöträning under uppväxten för att utvecklas optimalt.

Det är en stark, uthållig och mycket tålig ras som kräver ett visst mått av motion och rörelsefrihet. Samtidigt har den ett typiskt lugnt molosstemperament, ligger gärna och slappar när rörelsebehovet är tillgodosett. En allround sällskapshund med i många fall flera goda bruksegenskaper.